Jugar al què ens proposen els nens i nenes, està bé. El joc enfocat a la creativitat.

Durant les dinàmiques de grup, dins el programa creatiu i preventiu d'educació socioemocional l'Art de conviure amb un mateix, no només acompanyo i observo sinó que m'implico en el joc i les dinàmiques de grup, participo i acompanyo.

Quan en alguna sessió grupal de l'Art de conviure amb un mateix demano que portin jocs de casa per comparti-los amb el grup,  quan el porten em pregunten si sé jugar a l'speed cubs, al cacophony o jocs de cooperació els hi dic que no i els demano que m'ho expliquin.

D'aquesta manera, rebo la següent informació:
- Si l'infant coneix el joc.
- Com s'expressa.
- Si coneix les regles del joc o fa algun canvi.
- És una manera de deixar que ells ens col.loquin dins el seu joc.

No tinc una finalitat ni busco uns resultats, les propostes creatives que ofereixo fan que l'infant es col.loqui davant de (aquell potencial o experiència), el resultat, sigui quin sigui està bé. El més important per a mi és que l'infant faci el recorregut que hagi de fer, segons el seu nivell maduratiu fins on vulgui arribar i què vol aprendre d'aquella experiència/competència.
Una de les 3 normes que tinc durant les meves sessions és que està prohibit qualsevol tipus d'agressió, ja sigui verbal com física. I al tractar-se d'un programa de convivència emocional i social, parlem molt sobre els valors de conviure amb un mateix i cap als altres. Així doncs, quan entren elements com els jocs de casa, ens trobem amb una experiència molt enriquidora per a conèixer-nos millor, intuir i veure els valors més presents en cadascún d'ells/es.

De fet, a mesura que anem vivint experiències lúdiques dins el grup, es potencia les idees i propostes que van sorgint dels participants i d'aquesta manera venen motivats i entusiasmats, una gran finestra a transitar per nous camins.

Us posaré un exemple. A casa nostra ens agrada molt els jocs de taula, hi dediquem un mínim de 6h a la setmana, ara que són vacances. El darrer hivern, quan ens vàrem regalar l'speed cubs, la meva filla, va agafar la idea del joc de cartes i a través de la seva creativitat va dissenyar unes cartes on els cubs estan en posicions molt diferents al joc i quan hi juguem ajuntem totes les cartes, les del joc i les que ella va dissenyar. No us diré qui acostuma guanyar 😜

Amb això vull dir que a través del joc i de compartir junts una activitat, la nostra filla va descobrint la seva pròpia creativitat i desenvolupant el pensament creatiu.

Si vos saber més sobre les sessions grupals del programa creatiu i preventiu d'educació
socioemocional l'Art de conviure amb un mateix, posa't en contacte amb mi.



Dari Muñoz
infodarimunoz@gmail.com
@dari.artconviure
Tlf: 693 916 215



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada