Pre-adolescents i el top del Tik Tok. Valors i conscienciació des de casa.




Ara ja els youtubers, els instagramers, musical.ly... han passat a un segon pla, des que l'aplicació Tik Tok s'ha viralitzat. 

Com les famílies podem reconduir, dialogar i transmetre valors com la importància de la privacitat, la cura i consciència del propi cos als nostres fills/es davant aquests "booms" que s'esdevenen a les xarxes socials de forma viral en forma d'exhibició i de mostrar moviments i conductes hipersexualitzades que s'acaben traslladant a les escoles?



Per conscienciar als nostres fills/es, primer ens hem de conscienciar nosaltres, els adults. Quan un bon dia arriben a casa amb demandes com:

- mama, papa, quan podré tenir mòbil?  vull fer-me selfies!(7 anys)
-  jo vull tenir el musical.ly!! (7 anys)
- les amigues de la meva classe,moltes d'elles ja s'envien whatsaps i tenen el seu propi mòbil... (8 anys)
- et pots baixar al teu mòbil l'app de Tik Tok, gairebé tots/es els companys/es de classe el tenen i jo no (9 anys)

Amb la gota de suor al costat, no cal respondre de forma inmediata, els podem dir "necessito pensar-me la resposta", "sentem-nos, busquem quines són les inquietuts més urgents d'ara, què és el que realment vols o et proposes i decidim plegats"

És important escoltar-los i recollir les seves demandes sí, però també ens han d'escoltar a nosaltres, els quals som els responsables del què els oferim, de la informació que els hi donem, de si cal buscar informació, llegir junts en veu alta els beneficis i els riscos que comporta l'ús de l'aplicació "x" i a què ens comprometem plegats. També cal que sàpiguen els nostres fills/es que, al igual que hi ha pel.lícules que recomanen no mirar-les menors de 13 anys, amb les aplicacions passa el mateix, per algun motiu hi són.

Ara bé, ni prohibir ni convèncer, sinó negociar, comprendre ambdues parts i arribar a acords i compromisos és la manera més responsable i beneficiosa per a totes parts.

Si tenim clar que som capaços de comprometre'ns i estar-hi presents, supervisant l'ús que fa el nostre fill/a d'aquella aplicació, endavant. Però si tenim clar que no podrem ser-hi sempre o no ens volem comprometre a estar lligats amb una responsabilitat més, cal ser sincers i honestos amb nosaltres mateixos i amb els nostres fills/es. 

Una altre opció, pel què fa a aquesta app és posar-hi creativitat pedagògica. Si mireu vídeos o tutorials de qualsevol aplicació n'hi ha per posar-s'hi les mans al cap, on es veuen com menors a partir d'uns 7-8 anys regalen la seva imatge en vídeos en què sovint exhibeixen el seu cos, fent moviments hipersexualitzats, un fet perillós ja que s'exposen a riscos que els menors sovint ignoren i a més a més si afegim la lletra de les cançons dels vídeos, l'escala de riscos es dispara promovent la violència de gènere.

La opció pedagògica, tant per aquells infants que tenen una gran habilitat motriu amb les mans com pels infants que necessiten potenciar la motricitat fina i coordinació òculo-manual, us explico què hem fet nosaltres.

Hem de tenir clar que la mínima edat recomenada de la majoria d'aquestes aplicacions per a joves pre-adolescents són els 13 anys. També podem intuir que a principis de curs provablement sorgirà una nova app. Però ara estem al present, i el present més top és el Tik Tok oi?

Bé, doncs nosaltres hem decidit no baixar-nos l'aplicació, però sí hem mirat vídeos junts, els hem analitzat, ens hem preguntat com ens feien sentir certes coreografies, quins vídeos ens han agradat més i quins menys, ... i mirant mirant hem trobat que el que més agrada al nostre infant pre-adolescent i alhora coincideix que ens motiva a nosaltres també són les coreografies amb els dits, així podem participar-hi tots. 

Així doncs, aprofitant que coneixem alguns mudres, hem ajuntat les dos idees, per una part el joc de ballar i moure els dits i per l'altre els mudres. Un joc amb les mans combinant moviments de ioga i moviments creatius armònics, on no només es pot moure els braços i les mans sinó que hi ha llibertat per moure tot el cos.

Objectius que ens hem plantejat amb aquest "ball de dits tik tok mudra" sense la necessitat de baixar-nos cap aplicació:

                                                     - La incorporació d'un joc més en família
                                                     - Una proposta de joc grupal que es pot 
                                                     compartir amb les amistats
- Sensibilitzar al nostre fill/a de la cura dels moviments del propi cos, en aquest cas de les mans
- Crear coreografies amb les mans
- Si grabem alguna coreografia amb el joc de dits o bé enviem el vídeo a la família o simplement el guardem a una carpeta de l'ordinador per mirar-lo quan es desitgi.
- Consciencar al nostre fill de la importància d'entendre i ser conscient de quins missatges dónen les cançons que tria
- Promoure el contacte físic des del respecte.
- Comunicar-nos, durant el joc, a base de signes, gestos i moviments.

Sabeu? després de tot aquest treball, pel seu aniversari s'ha demanat un llibre de llenguatge de signes per introduïr-lo a la coreografia. 



Si la dansa és el llenguatge, els mudres són les paraules que s'utilitzen en ells.

Dari Muñoz
Educadora, Docent, Dinamitzadora i Conferenciant.
Agent del desenvolupament de l'educació emocional i social a infants i adolescents.
                                                  @darimunoz_




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada